U treft een gewond dier of een zwerfdier aan of er wordt een dier vermist. Dan belt u met het meldnummer van De Dierenambulance: 06-27616762. Stuur in een dergelijke situatie nooit een email! De telefoon wordt direct opgenomen, maar het lezen van e-mails gebeurt altijd met vertraging en dat kan nadelig zijn voor het dier.
De telefoon wordt opgenomen door de centralist van dienst (De Dierenambulance heeft vier centralisten). De centralist probeert zich een zo goed mogelijk beeld van het probleem te vormen en noteert alle gegevens. Daarna wordt de “chauffeur van dienst” gebeld en op pad gestuurd. De chauffeur heeft normaal gesproken 24 uur achter elkaar dienst en heeft de ambulance standaard “bij huis”, zodat hij snel kan vertrekken.
De ambulance probeert binnen 45 minuten ter plekke te zijn. De dierenambulance wordt door één persoon bemenst. Vrouwelijke chauffeurs kunnen na 22.00 uur een bijrijder meevragen. Ook wanneer de chauffeur en/of de centralist verwacht dat de situatie niet alleen kan worden opgelost (iets zwaars vervoeren of meerdere dieren vangen), wordt er een bijrijder ingezet.
Om ervoor te zorgen dat alle chauffeurs onder gelijke omstandigheden hetzelfde handelen, is er een uitgebreid handboek met regels en aanwijzingen hoe te handelen. Het handboek is mede gebaseerd op de Algemene richtlijnen van de Europese Federatie Dierenambulances. Eén van de richtlijnen is dat de chauffeur langs de weg altijd een veiligheidsjas of -hes draagt.
Als een gevonden dier medische zorg nodig heeft, dan gaat de ambulance naar een van de dierenartsen waarmee De Dierenambulance afspraken heeft. Daarna gaat het dier naar een van de opvanglocaties. Voor honden en katten en andere huisdieren is dat Dierenwelzijnscentrum Adventure in Kootstertille. Voor andere dieren, zoals vleermuizen, knaagdieren, vogels en alle soorten in het wild levende dieren zijn diverse opvangadressen in de regio beschikbaar, ieder voor specifieke diersoorten.
Gecontroleerd wordt of het dier gechipt is en van alle gevonden huisdieren worden foto’s gemaakt. Dat helpt enorm bij het vinden van het baasje. Dit geldt ook wanneer het dier overleden is. Ook dan is het van groot belang om de eigenaar te achterhalen.
Dood wild wordt niet opgehaald. De zorg hiervoor ligt bij de gemeente Westerkwartier. Wel is met de gemeente afgesproken dat na sluitingstijd van de gemeente De Dierenambulance dood wild ophaalt als dat op een “kwetsbare plek” ligt, zoals in een speeltuintje, op een schoolplein of in een winkelcentrum.